Burgery wołowe — przepis na udany obiad!Szukasz inspiracji na pyszny i pożywny obiad? Postaw na burgery wołowe. To klasyczne danie amerykańskiej kuchni może być zarówno smaczne, jak i zdrowe. Przygotowanie dobrej kanapki wymaga zadbania o jakość mięsa i reszty składników, a także o dobranie takich ich proporcji, które pozwolą uzyskać oczekiwany smak. Jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić obiad z wołowym burgerem w roli głównej, mamy dla Ciebie garść wskazówek, z którymi z łatwością zaserwujesz przepyszne danie!

Jak przygotować wołowinę do burgera?

Kotlet wołowy to najważniejsza, a przy tym najtrudniejsza w przygotowaniu część burgera. Postawą jest odpowiedni dobór mięsa. Powinno ono być nieco bardziej tłuste — dzięki temu kanapka będzie soczysta. Dla najlepszego rezultatu warto wybrać karkówkę, dobrze sprawdzi się również łopatka, antrykot czy rostbef. Mięso należy następnie zmielić na grubym sitku. Pamiętaj, że użycie sita o zbyt drobnych oczkach lub powtórne zmielenie mogą doprowadzić do zbytniego ujednolicenia się masy. Takie mięso nie sprawdzi się w burgerach — wykonany z niego kotlet może łatwo się rozpadać.

Aby nadać całości smaku, nie można zapomnieć o dodatkach, w tym przyprawach. Do mięsa dodajemy sól i pieprz, warto również wkroić do niego odrobinę cebuli. Masę należy wyrobić w rękach, a następnie uformować z niej kotlety. Pamiętaj, że mięso skurczy się podczas smażenia, więc lepiej zawczasu przygotować „placki” o nieco większej średnicy. Przed rozpoczęciem obróbki cieplnej, gotowe kotlety należy schłodzić kilka minut w lodówce. Po wszystkim wystarczy już tylko wrzucić mięso na patelnię lub grilla i wysmażyć do preferowanego stopnia.

Jakie dodatki pasują do burgera wołowego?

Wołowina znakomicie łączy się z wieloma popularnymi dodatkami do burgerów. W najprostszej wersji do kanapki możesz dodać sałatę, pomidora, cebulę i ogórki. Masz ochotę na coś bardziej sycącego? W roli dodatku świetnie sprawdzi się ser cheddar. Jeśli chcesz uczynić swoje danie oryginalnym, dobrym pomysłem może być umieszczenie w nim składników znanych z innych kuchni świata. Dodatek czerwonej fasoli, chorizo, guacamole i kukurydzy pozwoli uzyskać burgera w stylu meksykańskim. Kanapkę z orientalnym akcentem przygotujesz z pomocą kapusty kimchi, sosu słodko-kwaśnego lub sojowego, pasty z orzeszków ziemnych czy chutney.

Nie bój się eksperymentować ze smakami — burgery to danie, które świetnie współgra z wieloma egzotycznymi dodatkami. Jeśli poszukujesz inspiracji dla swojej kuchni, dobrym pomysłem jest odwiedzenie miejsca, gdzie serwowane są smaczne i oryginalne wersje tych kanapek. Zajrzyj na przykład do lokali lub food trucków sieci Pasibus. Markę tę wyróżnia bogate menu i liczne sezonowe oferty, pełne oryginalnych smaków — wpadnij po najlepsze burgery Warszawa!

Jak z czym serwować burgery wołowe?

Burgery wołowe możesz podawać z frytkami lub sałatką. Dobrze będą z nimi współgrać także przekąski na bazie ciepłego, topionego sera. Fani meksykańskiej kuchni mogą pokusić się o urozmaicenie dania nachosami z ulubionym dipem. Do burgerów świetnie pasują orzeźwiające napoje gazowane lub ice tea.