Tworzenie planu marketingowego dla restauracjiKiedy twoja restauracja jest już gotowa do otwarcia, nadszedł czas, aby stworzyć plan marketingowy. Chcesz, aby twój plan marketingowy był spójny, zapadający w pamięć i odzwierciedlał rodzaj otwieranej restauracji. Możesz to zrobić wymyślając chwytliwy slogan, projektując logo i używając spójnych kolorów, czcionek i wizualizacji w swojej media społecznościowe i treści wideo. Autentyczność to podstawa Jeśli nie będziesz szczery ze swoimi obserwatorami, nie przyciągną ich do Twojej marki. Musisz być szczery, aby ludzie mogli się z Tobą skontaktować na poziomie osobistym i zrozumieć, co oznacza Twój produkt lub usługa. Jeśli okaże się to nieszczere, mogą poczuć, że w marce jest coś ukrytego lub fałszywego – co doprowadzi ich z powrotem do dawnego stanu gotowości!

Decydując się na koncepcję restauracji

Zanim zdecydujesz się na konkretny typ restauracji do otwarcia, musisz zdecydować się na koncepcję restauracji. Jest to rodzaj jedzenia, które będziesz serwować, atmosfera restauracji i cena Twojego menu. Pierwszą rzeczą, którą musisz zdecydować przy wyborze koncepcji, jest rodzaj żywności, którą chcesz serwować. Kiedy masz już podstawowe pojęcie o rodzajach żywności, które chcesz serwować, musisz rozważyć demografię otaczającą twoją restaurację.

Obejmuje to średni wiek, płeć i poziom dochodów klientów. Musisz również rozważyć, co serwują Twoi konkurenci i jak zaprojektowane są ich restauracje. Kolejną rzeczą, którą musisz zdecydować jest to, jak chcesz, aby Twoja restauracja wyglądała. Projekt Twojej restauracji będzie zależał od rodzaju restauracji, którą wybierzesz i Twojego budżetu. Musisz również rozważyć godziny, w których chcesz, aby Twoja restauracja była otwarta i rodzaj obsługi klienta, który chcesz zaoferować.

Projektowanie restauracji

Po podjęciu decyzji o rodzaju restauracji, którą chcesz otworzyć, nadszedł czas na zaprojektowanie swojej restauracji. Projektując swoją przestrzeń, chcesz mieć na uwadze kilka rzeczy. Chcesz, aby Twoja restauracja była zachęcająca i wygodna, ale chcesz również upewnić się, że nie jest zbyt głośna lub chaotyczna. Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, to zdecydować się na układ. Chcesz, aby projekt Twojej restauracji był funkcjonalny, ale chcesz również, aby był estetyczny.

Musisz również zdecydować się na rodzaj mebli, które chcesz wykorzystać w swojej restauracji. Chcesz, aby meble były wygodne, ale także trwałe i łatwe do czyszczenia. Musisz również zdecydować, jaki schemat kolorów chcesz użyć. Będziesz chciał, aby Twoja restauracja wyglądała spójnie i była zgodna z resztą wystroju.

Musisz również zdecydować, jaki rodzaj oświetlenia chcesz użyć w swojej restauracji. Chcesz oświetlenie, które jest wystarczająco jasne dla ludzi, aby zobaczyć ich jedzenie i przeczytać menu, ale wystarczająco ciemne dla ludzi, aby cieszyć się ich jedzenie.

Wybór właściwej lokalizacji

Kolejnym krokiem w otwarciu udanej restauracji jest wybranie odpowiedniej lokalizacji dla swojej jadłodajni. Rodzaj restauracji, którą zdecydujesz się otworzyć, będzie miał wpływ na twoją decyzję dotyczącą lokalizacji.

Chcesz znaleźć lokalizację, która jest blisko twojego rynku docelowego, ale jest również łatwo dostępna. Chcesz również znaleźć lokalizację, która ma dobry ruch pieszych. Możesz potwierdzić, że dana lokalizacja jest dobra, spacerując po okolicy w różnych porach dnia. Pamiętaj, aby przyjrzeć się konkurencji w okolicy, jak również.

Chcesz być blisko innych firm w Twojej społeczności, ale nie tak blisko, że klienci nie będą mogli łatwo znaleźć Twojej restauracji. Chcesz również być blisko łatwych środków transportu, takich jak przystanki autobusowe i stacje kolejowe. Chcesz, aby Twoja restauracja była dostępna dla wszystkich. Chcesz też mieć lokalizację, która jest przystępna cenowo i ma dobrą widoczność.

Opracowanie menu restauracji

Kolejnym krokiem w otwarciu Twojej restauracji jest stworzenie menu. Chcesz, aby twoje menu było spójne z typem jedzenia, które serwujesz, ale także zapadające w pamięć. Możesz stworzyć pamiętne menu, włączając kuszące słowa w menu lub mając kreatywny projekt. Innym sposobem, aby twoje menu pamiętny jest o serwery wyjaśnić pozycje menu.

Chcesz, aby serwery były świadome każdej pozycji w menu, tak, że mogą one pomóc klientom podjąć najlepsze decyzje. Inną ważną rzeczą, aby pamiętać podczas tworzenia menu jest punkt cenowy. Twoje menu powinno być w cenie przystępnej, ale również odzwierciedlać jakość serwowanego jedzenia. Chcesz również upewnić się, że twoje menu są łatwe do odczytania. Nie chcesz, aby Twoi klienci musieli mrużyć oczy, aby przeczytać pozycje menu.

Zarządzanie personelem restauracji

Zarządzanie personelem restauracji jest jednym z największych wyzwań związanych z otwarciem nowej jadłodajni. Chcesz mieć pewność, że twój personel jest szczęśliwy i zaangażowany, ale musisz również upewnić się, że przestrzega wszystkich przepisów dotyczących zdrowia i bezpieczeństwa. Jedną z najważniejszych rzeczy, które możesz zrobić podczas zarządzania personelem jest zatrudnienie odpowiednich ludzi.

Chcesz zatrudnić pracowników, którzy są przyjazne, niezawodne i wiedzy. Chcesz również upewnić się, że zatrudniasz pracowników z odpowiednim zestawem umiejętności. Można to zrobić poprzez posiadanie każdego potencjalnego pracownika wypełnić ocenę umiejętności. Chcesz również upewnić się, że oferujesz uczciwe wynagrodzenie i zapewniasz bezpieczne środowisko pracy. Możesz to zrobić, przeglądając opcje ubezpieczeniowe i ustalając politykę firmy.

Chcesz, aby Twoi pracownicy czuli się docenieni i szczęśliwi, więc chcesz również upewnić się, że zapewniasz im korzyści. Obejmuje to oferowanie ubezpieczenia zdrowotnego, płatnego czasu wolnego i planów emerytalnych.