Porady dotyczących zastąpienia mąki uniwersalnej mąką bezglutenowąCzy wiesz, że mąka uniwersalna ma więcej niż jedno zastosowanie? Ze względu na swój neutralny smak i konsystencję, jest idealną bazą dla wielu przepisów. I chociaż mąka uniwersalna jest bezglutenowa, zwykła mąka nie musi być dobrym zamiennikiem w każdym przepisie. Aby uniknąć konieczności kupowania wielu zestawów składników do różnych projektów pieczenia, wielu piekarzy lubi mieć pod ręką zarówno mąkę uniwersalną, jak i bezglutenową. Ale jak zastąpić mąkę uniwersalną mąką bezglutenową w swoich ulubionych przepisach? Może to wymagać trochę eksperymentów i praktyki, aby przyzwyczaić się do używania różnych mąk w codziennym gotowaniu.

Poznaj różnicę między mąką uniwersalną a bezglutenową

Zarówno mąka uniwersalna, jak i bezglutenowa są mielone z ziaren, ale różnią się na kilka ważnych sposobów. Po pierwsze, mąka bezglutenowa zawsze będzie oznaczona jako taka. Mąka uniwersalna jest mielona z mieszanki różnych mąk, w tym pszennej i innych rodzajów mąk, takich jak żytnia, jęczmienna i orkiszowa. Jeśli przepis wymaga użycia mąki uniwersalnej, można użyć mąki bezglutenowej jako zamiennika. Jednak przepis może wymagać pewnych modyfikacji, aby zniwelować różnice w smaku i konsystencji.

Użyj mąki bezglutenowej jako zamiennika mąki uniwersalnej podczas pieczenia z jajkami

Jajka są kluczowym składnikiem wielu wypieków. Kiedy zastępujesz mąkę bezglutenową mąką uniwersalną w przepisie zawierającym jajka, użyj o 1 jajko mniej niż wymaga tego przepis. Na przykład, jeśli przepis przewiduje 2 jajka, użyj 1 jajka zastępując mąkę bezglutenową mąką uniwersalną. Jeśli przepis wymaga użycia bardzo dużych lub dużych jajek, może być konieczne zmniejszenie ilości mąki bezglutenowej, aby uwzględnić ich większy rozmiar. ## # Użyj mąki bezglutenowej jako zamiennika mąki uniwersalnej podczas pieczenia z olejem Olej jest częstym składnikiem przepisów na ciasta, muffiny i szybki chleb. Jeśli zastępujesz mąkę bezglutenową mąką uniwersalną w przepisie, który zawiera olej, zwiększ ilość oleju o 25%. Na przykład, jeśli przepis wymaga użycia 1/2 szklanki oleju, może być konieczne użycie 3/4 szklanki oleju przy zastępowaniu mąki bezglutenowej mąką uniwersalną. Aby zastąpić roztopione lub zmiękczone masło w przepisie, użyj proporcji 2:1 mąki bezglutenowej do masła.

Bądź świadomy tego, jak różne mąki będą na siebie reagować

Mąki bezglutenowe różnią się od mąki uniwersalnej profilem odżywczym i teksturą. Białka w każdym typie mąki są inne i będą inaczej reagować na siebie w wypiekach. Zastępując mąkę bezglutenową mąką uniwersalną, należy pamiętać o tym, jak różne mąki będą na siebie reagować. Jeśli przepis wymaga jajka, oleju i sody oczyszczonej do zaczynu, można użyć mąki bezglutenowej, ale może być konieczne wprowadzenie pewnych zmian, aby uwzględnić różnice w białkach. Ponieważ mąki bezglutenowe nie zawierają tak dużo białka jak mąka uniwersalna, może być konieczne użycie większej ilości sody oczyszczonej do zaczynu.